RSS
 

Dorsz zapiekany z młodą cukinią.

07 gru
0 Flares 0 Flares ×

Rybki w moim domku są dość często, a tak zrobiony dorsz rozpływa się w ustach!
Robi się szybko i prosto.
Taka ryba pięknie zaprezentuje się na Świątecznym stole i nie przybędzie Wam kalorii ;-)
Zapraszam!!!

Co nam trzeba? Dla 2 osób
1/2 kg fileta z dorsza (ja kupiłam a Biedronce) to wychodzi ok. 3 płatów ( 1 duży i 2 mniejsze)
3 młode, małe  cukinie- około 400g
Ziarenko smaku Winiary,  sól, kolorowy pieprz
Trochę oliwy do natłuszczenia

Robimy!
Cukinię myjemy i bez obierania tniemy w dość cienkie plasterki.
Solimy i odstawiamy na 5-10 min.
Rybkę myjemy i nacieramy ziarenkiem smaku, bądź dowolnym warzywkiem, jarzynką itp.
W natłuszczonej brytfance układamy cukinię i na wierzch kładziemy rybę.
Posypujemy zmielonym, kolorowym pieprzem
Przykrywamy i pieczemy w 180 stopniach około 1 h.
Gotowe
Podajemy z chlebem!
Uwaga! Dla większej ilości osób składniki x 2.

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 Pin It Share 0 Email -- 0 Flares ×
 
Komentarze (4)

Napisane przez w kategorii Kącik kulinarny, Ryby

 

Tags: , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~jula

    7 grudnia 2013 o 13:55

    uwielbiam połączenie ryb z cukinią!

     
    • kiad

      10 grudnia 2013 o 13:26

      Od tego przepisu ja także :-)

       
  2. ~Anita

    11 grudnia 2013 o 18:08

    Uwielbiam rybki:)

     
    • kiad

      12 grudnia 2013 o 09:45

      :-) ja także, a z dodatkiem warzyw są jeszcze bardziej pyszne i zdrowe! Polecam- ja przepadłam przy tym obiadku!