RSS
 

Guacamole- czyli pasta z avocado.

13 gru
0 Flares 0 Flares ×

W poszukiwaniu zdrowych przysmaków zakupiłam avocado. Co to jest i do czego służy? Myślę, że większość kuchcików wie, ale dla przypomnienia:

  • Zawarte w owocach tłuszcze są równie łatwo przyswajalne przez organizm człowieka co masło
  •  Zawartość nienasyconych tłuszczów sprawia, że polecane powinno być osobom chorującym na miażdżycę, nadciśnienie oraz jako uzupełnienie diety lub namiastka masła
  • Awokado wskazane jest dla osób chorujących na stłuszczenie wątroby i zaburzenia metabolizmu tłuszczów, gdyż zawarta w nim miedź powoduje normalizację funkcji enzymatycznych wątroby i ustępowanie stłuszczenia.
  • witaminy: A, B1, B2, C, PP, K i H, kwas pantotenowy
  • substancje mineralne: wapń, potas i fosfor
  • 100g ma trochę ponad 200 kcal ;-)

Po krótkich naradach postanowiłam spróbować guacamole, no i przepadłam!!! Jest przepyszne!
To dopiero początek kochani, bo mam wiele wersji tej pysznej pasty.

A tymczasem podaję składniki:

1 dojrzałe mięciutkie avocado
2 ząbki czosnku
sok z połowy limonki (bądź cytryny jak nie mamy)
kilka listków bazylii,
sól, pieprz

Robimy:
Avocado obieramy ze skórki, a miąższ rozdrabniamy widelcem na masło.
Dodajemy sok z limonki, posiekany czosnek i listki bazylii.
Dodajemy pieprz i sól- do smaku.
Gotowe!

Ja podałam na grzankach z ciemnego chlebka!
Szykuje się na eksperymentowanie z pastami z avocado, więc to nie koniec :-)

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 Pin It Share 0 Email -- 0 Flares ×
 
Brak komentarzy

Napisane przez w kategorii Kącik kulinarny, pasty

 

Tags: , ,

Dodaj komentarz