RSS
 

Porzeczkowiec z orzechami włoskimi

17 lut
1 Flares 1 Flares ×

Ostatnio koleżanka poprosiła mnie o Porzeczkowca.
Postanowiłam podjąć wyzwanie.
Poszukałam, poczytałam, spróbowałam z cukierni i wzięłam się do roboty.
Powiem tak: ciasto nie urosło mi za mocno(za mało proszku do pieczenia? ), więc zamiast 3 warstw ciasta zrobiłam 2, a resztę warstw lekko zmodyfikowałam po swojemu, zachowując oryginalne składniki.
Jest trochę zabawy i składników do zakupienia, ale warto!
Efekt? To z cukierni smakiem się umywa, a Latoś stwierdził, ze lepszego jeszcze nie robiłam :-D
Jest tak smaczne, że śmiało można serwować na wszelkie uroczystości- od chrzcin po ślub! W formie tortu!
 Uwaga!!!! Uzależnia i ciężko zatrzymać się na jednym kawałku!!

Co nam trzeba?
Na ciasto:
- na ciepło:
 100ml wody
1 szklanka cukru trzcinowego (lub zwykły jak brak)
6 łyżek kakao naturalnego-u mnie Wedel
3/4 szklanki oleju
- na zimno:
5 jaj
300g mąki pszennej
2-3 łyżeczki proszku do pieczenia
100g cukru pudru
Na I masę:
Serek waniliowy 350-400g (u mnie  Vitello z Biedronki 350g)
kostka masła
4 łyżki cukru pudru

Na II masę:
Opakowanie śmietany 30% (u mnie 350g z Biedronki)
 4 łyżki mascarpone
3 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:
3 słoiczki dżemu z czarnej porzeczki -220g x 3 ( u  mnie 100% z owoców Łowicz i jeden z własnych zapasów)-tak aby wyszło z 700g
ok 200g orzechów włoskich (3 x paczuszka 80g Bakalland )
słoiczek mały nutelli
 4 kosteczki mlecznej czekolady

Robimy!!

Ciasto:
 Do garnka wlewamy wodę i olej, gotujemy, do tego wsypujemy kakao i cukier.
Mieszamy do rozpuszczenia cukru i studzimy.

Jajka myjemy, parzymy i oddzielamy białka od żółtek.
Białka ubijamy na sztywną masę, dodając cukier puder.
Następnie dodajemy żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
 Do tej masy dodajemy wcześniej przygotowaną masę w garnku (przestudzoną!)
ZdjęcieZdjęcie

Szykujemy blachę 25/35, wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na to masę.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni około 35min.
Po upieczeniu uchylamy lekko drzwi i studzimy jakieś pół godzinki.
Po tym czasie wyjmujemy i studzimy ciasto już wyjęte z blachy.
Kroimy na dwie połowy(jak komuś urośnie mocno można na 3 części)

W tym czasie szykujemy masy:
I- serek waniliowy ucieramy z masłem i cukrem na jednolitą masę
II śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na bitą śmietanę i dodajemy na koniec mascarpone  i miksujemy do jednolitej masy.
dżem mieszamy z nutellą
ZdjęcieZdjęcieZdjęcie

Przekładamy!!!
Pierwszy płat ciasta, na to wykładamy równiutko warstwę dżemu wymieszanego z nutellą.
Zdjęcie
 Następnie kładziemy I masę, na to dżem.
Posypujemy warstwą orzechów włoskich.
Zdjęcie
Na to wykładamy II masę, trochę zostawiając na wierzch ciasta.
Na to ponownie dżem z nutellą.
 Przykrywamy drugim płatem ciasta.

Smarujemy pozostałą masą II i tarkujemy czekoladę na wierzch.
Zdjęcie
Ciasto rozpływa się w ustach!!!
Schładzamy.
 Uwaga!!! Najsmaczniejsze wyjęte z lodówki na pół godzinki przez konsumpcją :-D


1 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 Pin It Share 1 Email -- 1 Flares ×
 

Tags: , , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~mama

    17 lutego 2014 o 12:00

    świetny przepis:) moje pyszne i zdrowe ciasteczka z płatków owsianych i włoskich orzechów
    http://dobrakuchniamamy.blogspot.nl/2014/02/ciasteczka-z-patkow-owsianych-i-orzechow.html

     
  2. ~kajmak

    17 lutego 2014 o 12:09

    zapisuje przepis musze sobie takie ciasto zrobić
    zobacz też koniecznie mojego kajmaka z orzechami, proste i szybkie ciacho
    http://oobzarciuch.blogspot.com/2013/11/kajmak-z-orzechami.html

    pozdrawiam serdecznie!

     
    • kiad

      17 lutego 2014 o 13:53

      Dzięki- już zerkam!!!Orzeszki, kajmak.mmmmmm….Pozdrawiam także :-)

       
  3. ~mkr

    17 lutego 2014 o 12:11

    pycha, a skoro lubisz orzechy polecam Ci mój bardzo łatwy orzechowiec ,pozdrawiam

    http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2013/11/orzechowiec.html

     
    • kiad

      17 lutego 2014 o 13:50

      Super!!! Już zerkam. Kocham orzechy!!! :-D

       
  4. ~deptusia

    17 lutego 2014 o 12:56

    ciasto wygląda obłędnie pysznie

     
    • kiad

      17 lutego 2014 o 13:49

      I takie jest. Polecam! Trochę trzeba poświęcić czasu, ale warto. Ja zapisałam sobie na stałe w menu :-D

       
  5. ~bunia

    17 lutego 2014 o 13:37

    Ale cudnie wygląda to ciasto :) Pozdrawiam http://www.zainspirowanawkuchni.blogspot.com

     
    • kiad

      17 lutego 2014 o 13:48

      Dzięki! Nie jestem super fotografem :-) na żywca ciacho wygląda jeszcze lepiej, a smakuje..mega!!!

       
  6. ~Kopalnia Smaku

    17 lutego 2014 o 14:01

    Porzeczkowiec wygląda ciekawie:) A ja polecam flapjacka. http://kopalniasmaku.pl/przepisy/14-100004-flapjack.html

     
    • kiad

      17 lutego 2014 o 14:16

      O proszę jakie pyszne! Zerknęłam i mam wszystkie składniki :-D jak zrobie dam znać! Dziękuje i pozdrawiam

       
  7. ~mama

    17 lutego 2014 o 16:39

    spróbuj jeszcze moich pysznych i bardzo prostych kulek orzechowych
    http://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2014/01/kulki-orzechowe.html

     
  8. ~renata.

    17 lutego 2014 o 16:44

    Pysznie wygląda, a sądząc po składnikach pysznie smakuje. Pomysł godny powielenia :) Ja zapraszam Cię na puszystą drożdżówkę z lodówki http://qchennekaprysy.blogspot.com/2014/02/puszysta-drozdzowka-z-lodowki.html

     
    • kiad

      17 lutego 2014 o 20:53

      :-D puszysta z lodówki…? Zaintrygowałaś mnie!!! Zerknę!

       
  9. ~mariola

    17 lutego 2014 o 16:49

    wygląda przepysznie :) zapraszam do mnie na W-Z: http://zakateksmakosza.blogspot.com/2014/01/w-z-babci-albiny.html

     
  10. ~ulubione przepisy Barbary

    17 lutego 2014 o 17:43

    Twoja propozycja ciacha z porzeczkami jest bardzo interesująca, szczególnie dla moich domowników:-)
    W wolnej chwili zapraszam Cię na równie pyszne ciacho czekoladowe, pieczone bez mąki, za to z mielonymi orzechami. Jest też bita śmietana i owoce:-)
    http://ulubioneprzepisybarbary.blogspot.com/2014/02/kretowisko.html
    Pozdrawiam Cię

     
    • kiad

      17 lutego 2014 o 20:52

      Dziękuję i rany, ale pysznie brzmi te twoje ciacho. Zerknę na pewno! Pozdrawiam ciepło

       
  11. ~Kinga Kurkowska

    17 lutego 2014 o 21:14

    Składniki mam już Kinia jutro zabieram sie do roboty! Wygląda obłędnie! :****

     
    • kiad

      17 lutego 2014 o 21:59

      :-)))))))))))))) dawaj Kinia! Czekam na opinię!

       
  12. ~Gość

    17 lutego 2014 o 21:36

    Rewelacyjny ten porzeczkowiec.
    Polecam też naleśniki
    http://inews.com.pl/WordPress3/nalesniki-zapiekane-z-porzeczkami

     
    • kiad

      17 lutego 2014 o 21:56

      :-D naleśniki!!! Pyyyycha!

       
  13. ~Ada

    17 lutego 2014 o 23:41

    Robiłam to ciasto bez nutelli ,orzechów i mascarpone.Na pierwszej warstwie dżemu ułożyłam wiśnie moczone w spirytusie,a placki nasączyłam.Warto spróbować zamiast serka waniliowego serek „mój ulubiony”roztarty z masłem.
    A śmietanę ubiłam ze śmietan fixem i cukrem pudrem.Ciasto nie do zdarcia.

     
    • kiad

      18 lutego 2014 o 08:06

      Jak szukałam przepisu to było wiele różnych wersji! Będę jeszcze robić nie raz, to spróbuje „po Twojemu” inspiracji nigdy za wiele! Dzięki i pozdrawiam!

       
  14. tetiana999

    18 lutego 2014 o 10:28

    Mmmm. pyszności też kiedyś opiekę

     
    • kiad

      18 lutego 2014 o 10:56

      :-) polecam i daj znać jak zrobisz czy smakowało!pozdrowionka

       
  15. ~wiolka

    21 lutego 2014 o 10:00

    placek super ,wypróbowałam i naprawdę smaczny!!!

     
    • kiad

      21 lutego 2014 o 11:07

      Bardzo się cieszę!!! Podeślij fotki jak jesteś na facebook-u :-D

       
  16. ~wiolka

    24 lutego 2014 o 20:15

    żałuję ale nie zrobiłam fotki może następnym razem .Wazne ,że bardzo smaczny!

     
    • kiad

      24 lutego 2014 o 22:07

      Cieszy mnie to ogromnie :-D

       
  17. ~ANIA

    12 kwietnia 2016 o 09:36

    a ja tu w pracy … kusisz kobieto

     
    • latosiowy-dom

      13 kwietnia 2016 o 11:54

      jutro będzie :-D