RSS
 

Ciasto z masą chałwową

28 kwi
0 Flares 0 Flares ×

Ciasto z masą chałwową

chałwowa masa

Proste ciasto, pyszny efekt.
Klasyczny mięciutki biszkopt przełożony duża ilością pysznej chałwowej masy
Masa wykorzystana z bloga: z-miłości-do-słodkości.blogspot.com

Co nam trzeba?
Na biszkopt:
6 jaj
szklanka cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 czubate łyżki mąki pszennej
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
napar z herbaty owocowej
Na masę:
2 budynie waniliowe bez cukru
3 szklanki mleka
250 g masła
300 g chałwy (u mnie orzechowa z orzechami)
50 g mlecznej czekolady do ozdobienia

ciasto

Robimy!!!
Białka ubijamy na sztywno z cukrem pudrem.
Dodajemy po kolei po 1 żółtku
Dodajemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.
Ciasto przelewamy do wysmarowanej tłuszczem tortownicy- ta większa o średnicy około 20cm
Pieczemy około 35 min w 180 stopniach. Studzimy w piekarniku

Masa:
2,5 szklanki mleka gotujemy.
W połowie szklanki rozrabiamy budynie i wlewamy na gotujące mleko.
Gotujemy aż zgęstnieje i studzimy.
Masło ucieramy na puszystą masę i dodajemy po troszku budyniu i chałwę- ciągle ucierając.
Ma powstać jednolita masa.

Ciasto musimy przekroić na dwa krążki. Dolny nasączamy delikatnie naparem herbaty. Nakładamy 2/3  masy chałwowej.
Przykrywamy 2 blatem smarujemy pozostałą masą i tarkujemy na wierzch czekoladę.
Smacznego!

kawałek ciasta

Chałwa w roli głównej

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 Pin It Share 0 Email -- 0 Flares ×
 

Tags: ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~gin

    28 kwietnia 2014 o 10:39

    O mniam, wygląda wyjątkowo apetycznie :)

     
  2. karcia91

    30 kwietnia 2014 o 18:21

    Mmmm już czuję ten pyszny i słodki smak w ustach!

     
  3. ~Kopalnia Smaku

    4 maja 2014 o 07:14

    Twoje ciasto wygląda bardzo apetycznie:) a ja polecam ciasto na krakersach bez pieczenia: http://kopalniasmaku.pl/przepisy/123-100106-ciasto_na_krakersach.html

     
  4. ~Gość

    4 maja 2014 o 08:30

    Ciasto z taką masą musi świetnie smakować.
    Polecam też takie
    http://inews.com.pl/WordPress3/ciasto-z-jagodami

     
  5. ~mama

    4 maja 2014 o 08:57

     
    • ~Emma

      13 stycznia 2015 o 10:42

      Co to za przepis?Prawdziwa domowej roboty chalwa to z wypróbowanego wielokrotnie przepisu p.Teresy Stachurskiej.Polecam.

       
      • latosiowy-dom

        14 stycznia 2015 o 11:48

        To nie jest przepis na chałwę. Ciasto z masą chałwową- wykorzystuje chałwę.

         
  6. ~Kuchnia Biegacza

    4 maja 2014 o 09:13

    Podoba mi się pomysł. Właśnie ostatnio zastanawiałam się jak można inaczej wykorzystać chałwę. Dzięki za podpowiedź :) Przepis koniecznie do wypróbowania!
    A tymczasem zapraszam do mnie na różne pyszności: http://www.kuchnia-biegacza.blog.pl

     
  7. ~Ania

    4 maja 2014 o 09:14

    Już jakiś czas myślę nad jakimś wypiekiem z chałwą. Odkąd zrobiłam domową przekonałam się do niej bo nie jest dla mnie za słodka.

    Pozdrawiam
    Anulla
    http://fabrykapomyslow50.blogspot.com

     
  8. ~tss

    4 maja 2014 o 09:30

    Chałwę robię w domu – http://www.stachurska.eu/?p=13897 .

     
  9. ~tss

    4 maja 2014 o 09:32

    W wykazie składników na krem jest masło, zaś w opisie wykonania margaryna. Prof. Grażyna Cichosz o tłuszczach – http://www.stachurska.eu/?p=1136 . Lepiej mniej ciasta, ale z masłem.

     
    • kiad

      5 maja 2014 o 07:44

      bo ma być masło-już mieniłam. Chochlik jakiś!

       
  10. ~bernikula

    4 maja 2014 o 09:52

    Hm, pyyyyyyyycha! Zjadłabym:)

     
  11. ~Kuchnia i Podróże

    4 maja 2014 o 10:10

    Rewelacyjne ciasto, uwielbiam takie z chałwą :-)
    http://www.kuchniaipodroze.blogspot.com

     
  12. ~Hotelowe Recenzje

    4 maja 2014 o 10:27

    Ciasto prezentuje się wyśmienicie i za pewne też tak smakuje :-)
    http://hotelowerecenzje.blogspot.com

     
    • kiad

      4 maja 2014 o 16:07

      Dziękuję. Ciasto jest bardzo smaczne!

       
  13. ~beata

    4 maja 2014 o 10:44

    Dawniej zawsze miałam problem z figurą i zdrowiem po takich słodkościach. Nie mogłam znaleźć odpowiedniej diety. Próbowałam różnych sposobów. Aż wreszcie ktoś polecił coś rewelacyjnego!Nawet nie wiem kiedy zgubiłam te kg, wiem tylko ze nie glodowalam i jadłam ulubione moje potrawy a chudłam. Waga nie wróciła:) Chcesz się dowiedzieć więcej? zajrzyj
    idealnafigura.com/gberes

     
  14. ~bułka z chlebem

    4 maja 2014 o 12:02

    wygląda pysznie i pewnie tak smakuje. Spróbuj też moich ciast i deserów :))
    http://bulkazchlebem.pl/tematy/ciasta-i-desery

     
  15. ~Basia

    4 maja 2014 o 12:04

    Margaryna w kremie ???
    A fujjj. Niesmaczna i baaardzo niezdrowa (tłuszcze trans).

     
    • kiad

      5 maja 2014 o 07:41

      Już poprawiłam- tam miało być masło. W składnikach jest, a tu wkradł się chochlik.

       
  16. viofashion

    4 maja 2014 o 12:55

    Ale to musi być przepyszne :)

     
    • kiad

      4 maja 2014 o 16:05

      Jest zbyt pyszne…:-D Rośnie tam gdzie nie trzeba hehe.Dzięki!

       
  17. ~mniam mniam

    4 maja 2014 o 13:11

    OBORZEEEEEEEEEEEEEEE !!!! jęzor mi właśnie do yyy…. właśnie tam uciekł!!! kocham chałwę na maxa – mój smak wiodący <3 a to ciasto wygląda miażdżąco – już czuję jak rozpływa mi się japce :D achhhhh, mięciuśkie, słodziuśkie, chałwowe achhh. kocham chałwę ale na samą myśl o jej kaloryczności robi mi się słabo – ale zaraz mi przechodzi i chejaaa – mogę szmać :D żeby mimo wszystko nie przeginać z ilością chałwy, kupiłam sobie aromat chałwowy i dodaje go to tu to tam :D spoko substytut – nawet daje radę a ja jestem chałwowo spełniona ;)

    tymczasem borem lasem chodźcie wszyscy do mnie na zielone ciasto :D

    http://ucztawloska.blogspot.com/2014/03/szarlotta-na-zielono-czyli-mocno.html

    pozdro&mniam ;)

     
    • kiad

      4 maja 2014 o 16:05

      Hehehe ale cudny wpis!! Dziękuję i zerknę na twe zielone cudo!!!

       
      • ~mniam mniam

        4 maja 2014 o 18:40

        no to cieszę, się że tym wpisem trochę radości mi się udało na koniec majówy wprowadzić ;) :D bez dwóch zdań trza się duuużo uśmiechać i duzo jeść ;)

        duze pozdro & jeszcze większe mniam! ;)

         
  18. ~suzana

    4 maja 2014 o 13:11

    aż ślinka leci …mniam… zapisuję przepis ;) polecam ciasto delicje
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/05/moja-delicja.html

     
  19. ~bunia

    4 maja 2014 o 16:19

    O matko ale wygląda apetycznie :) Pozdrawiam http://www.zainspirowanawkuchni.blogspot.com

     
  20. ~Bożena

    4 maja 2014 o 17:04

    Piekę tort od jakiegoś czasu. Moja wersja to ciasto czekoladowe. Polecam do spróbowania. Sądzę, że z masą
    chałwową lepiej się komponuje. Pozdrawiam :)

     
    • kiad

      4 maja 2014 o 17:05

      Myślę, że byłoby fajne połączenie smaków! Do wypróbowania. Pozdrawiam!

       
  21. ~rudajolka

    4 maja 2014 o 19:26

    Na jaką wielkość blaszki wystarczą te składniki? :))

     
    • kiad

      5 maja 2014 o 07:40

      Ja robię w tortownicy- tej większej-podajże 20-22cm średnicy.

       
  22. ~Pela

    4 maja 2014 o 20:16

    Ze wskazówek jak zrobić masę: „Margarynę ucieramy na puszystą masę”… myślę, że to koszmarne przejęzyczenie, że chodzi o masło o którym wyżej… Czy na odwrót?

     
    • kiad

      5 maja 2014 o 07:38

      O rany, oczywiście,że masło które jest wyżej podane. A ja przy którymś komentarzu wcześniej się zastanawiałam o jaką margarynę chodzi. Dzięki i już oporawiłam!

       
  23. ~sylwia

    5 maja 2014 o 08:03

    Wygląda smakowicie!
    http://sylwiagotuje.blogspot.com/

     
    • kiad

      5 maja 2014 o 08:42

      :-D Dzięki!

       
  24. ~maja

    5 maja 2014 o 09:47

    Jeżeli to ciasto smakuje tak samo dobrze jak wygląda, to zaraz lecę do sklepu po chałwę (którą uwielbiam) :). Dzięki za przepis – na pewno wypróbuję. Ja zapraszam na ciasto z masą budyniową i galaretką: http://kuchniaidom.pl/ciasto-biszkoptowe-z-budyniem-i-galaretka/

     
    • kiad

      5 maja 2014 o 11:42

      Mam nadzieję, że zasmakuje :-) A ciasto z budyniem i galaretką będę robić jak będą truskawki! Pozdrawiam

       
  25. ~zygmunt

    15 maja 2014 o 09:26

    I MOJ PRZEPIS I MOJ!!!!!rozumiem ze ktos wyraza swoja opinie o wypiekach itd…ale nie!!!!wy musicie reklamowac swoje….KONIECZNIE!!!!tfuuuuuuuuu

     
  26. ~Nika

    13 stycznia 2015 o 14:47

    Po co umieszczasz przepisy ,których nie można skopiować.Nie mam czasu na przepisywanie każdego:(((((((((((((((

     
    • latosiowy-dom

      14 stycznia 2015 o 11:47

      Ależ można wszystko skopiować! Nie ma u mnie blokady! Proszę spróbować jeszcze raz, musi się udać. Coś musiało się zablokować widocznie.

       
  27. Alicja

    30 marca 2015 o 09:14

    Wygląda super, muszę kiedyś zrobić. Bardzo lubię chałwę, ale u mnie na blogu nigdy jakoś nie użyłam jej jeszcze do żadnych wypieków. Może wymyślę coś wiosennego. :-)

    Do mnie zapraszam na Wielkanocne wypieki:
    wielkanocne kakaowe tartaletki z lemon curd

     
    • latosiowy-dom

      30 marca 2015 o 09:48

      To ciasto po dziś to hit :-) zachęcam! Masa jest przepyszna!
      Dziękuję za odwiedzinki i już lecę z wizytą :-)