RSS
 

Kotlety mielone z sezamem

30 kwi
0 Flares 0 Flares ×


Pamiętacie moje kotlety z natką pietruszki?
W poszukiwaniu smaków powstały z ukochanym SEZAMEM
Obsmażone na złoto na oliwie z oliwek są pyszne!!!
Przypominam jak je zrobić!
Jutro majówka, więc wypady na dwór- takie kotleciki są świetną przekąską i na zimno i na ciepło!

Co nam trzeba?

500g mięsa mielonego z szynki bądź z łopatki (może być drobiowe np. z indyka)
bułka tarta-około 100g
2 jajka
1 łyżka otrębów
Sól, pieprz, słodka papryka
szklanka-200ml  ziaren sezamu
oliwa z oliwek (może być olej rzepakowy lub inny jak lubicie)

Robimy!!
Jajka myjemy, rozbijamy do miski i mieszamy  trzepaczką.
Mięso porządnie mieszamy z roztrzepanymi jajkami dodając sól, pieprz, paprykę.
Dodajemy bułkę tartą i otręby.
Mieszamy.
Sezam prażymy minutkę na suchej patelni, studzimy  i dorzucamy do mięsa.
Mięso porządnie wyrabiamy i formujemy kulki lekko spłaszczając.
Rozgrzewamy olej na patelni i obsmażamy krótko kotlety z każdej strony.
Potem zmniejszamy ogień i smażmy aby mięso w środku doszło-około 5 min z każdej strony.
Smacznego!

Na majówkę

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 Pin It Share 0 Email -- 0 Flares ×
 

Tags: ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Joanna

    26 lutego 2015 o 16:04

    super pomysł!
    ja dzisiaj będę właśnie robiła mielone i chyba znalazłam inspirację :)
    pozdrawiam i zapraszam do mnie: http://frankiesflavours.blog.pl/

     
    • latosiowy-dom

      26 lutego 2015 o 22:06

      Dziękuje. Smacznie u ciebie :-) pozdrawiam!