RSS
 

Słonecznikowiec na mące żytnio-kukurydzianej

19 lis

Lubicie słonecznik? To mała bomba zdrowia.
Ja mogłabym się nim zajadać od rana do wieczora :-D
Jeśli nie lubicie, to posłuchajcie, dlaczego warto go jeść. Jak donosi doz.pl

Dzięki dużej zawartości magnezu, który poprawia koncentrację i uspokaja oraz obniża ciśnienie krwi, spożywanie nasion słonecznika korzystnie wpływa na zmniejszenie bólów migrenowych i niweluje ryzyko występowania zawałów serca oraz udarów mózgu. Zawierają witaminę A oraz witaminę D, zapobiegająca krzywicy u dzieci i osteoporozie u dorosłych.   Nasiona słonecznika poprawiają pracę systemu immunologicznego, wspomagają profilaktykę chorób serca i niwelują poziom stresu. Są bogate w witaminę E oraz kwas foliowy.
Słonecznik jest również jednym z najbogatszych źródeł witaminy B6 odpowiedzialnej za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, zwiększającej odporność organizmu, łagodzącej skutki uboczne leków, zapobiegającej zespołom napięcia przedmiesiączkowego, pomagającej zwalczać ból i działającej odmładzająco. Ze względu na dużą zawartość witaminy E, spożywaniu słonecznika w codziennej diecie przypisuje się profilaktyczne działanie w chorobach serca, obniżaniu poziomu cholesterolu, a także zmniejszaniu ryzyka powstawania raka jelita grubego.Pestki słonecznika zawierają też wapń wzmacniający zęby i kości oraz chroniący serce i łagodzący objawy alergii. W nasionach słonecznika są też: żelazo, niezbędne w procesie rozprowadzania tlenu do wszystkich komórek ciała, oraz potas obniżający ciśnienie krwi wskazane więc dla osób cierpiących na nadciśnienie tętnicze.

Zatem przemycamy go w ciachu!
Nie jest ono mokre, rozpływające się, ale suche/biszkoptowe z kruchą górą.
Do kawy-idealne!!! Przepis podała mi mama, a skąd? Od koleżanki z pracy…

Co nam trzeba?
Na blaszkę
kwadrat 21/21 lub 24/24
Ciasto/

1 szklanka mąki żytniej/jak brak to pszenna
1/2 szklanki kukurydzianej
2 łyżki kakao-prawdziwego np. deco moreno, wedel
1/3 łyżeczka sody oczyszczonej
1 jajko
100 g cukru
100g masła
50g jogurtu naturalnego (ok. 2 łyżki)
Masa słonecznikowa:
150 g ziarna słonecznika
3 czubate łyżki miodu (lub 100g cukru)
50g masła
2 łyżki jogurtu naturalnego

Robimy!
Mąki przesiewamy i mieszamy ze sobą dodając kakao, sodę oczyszczona i cukier.
Suche składniki zagniatamy z masłem na jednolitą masę na koniec dodając jogurt naturalny oraz całe jajko.
Ciasto wkładamy do lodówki na 30-40 minut, aby konsystencja nabrała zwartości.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy ciasto.
Wierzch wyrównujemy.
Pieczemy około 10-15 minut w 180 stopniach(piekarnik ma być już rozgrzany jak wkładamy ciasto)
W tym czasie robimy masę na wierzch:
Do garnka wrzucamy masło i miód mieszamy, dodajmy słonecznik i jogurt naturalny. Podgrzewamy, aż połączą nam się składniki.
Gotową masę wylewamy na wierzch podpieczonego ciasta.
Pieczemy dalej około 20minut, aż słonecznik nam się zarumieni.
Studzimy przy uchylonych drzwiczkach.
Smacznego!

Wasze pomysły na osłodę jesiennych wieczorów

 

Tags: , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Kinga

    19 listopada 2014 o 15:13

    Kocham wszystko co związane ze słonecznikiem :D. Dzięki za przepis, chętnie skorzystam. Chyba nawet mam wszystkie składniki, no może oprócz jogurtu ;)
    Pozdrawiam.

     
  2. ~foodmania

    19 listopada 2014 o 17:48

    ale to musiało być pyszne!

     
    • kiad

      20 listopada 2014 o 08:58

      :-) zapraszam do wypróbowania!

       
  3. ~Gość

    24 listopada 2014 o 08:56

    Bardzo fajne ciasto.
    Polecam też
    http://inews.com.pl/WordPress3/batoniki-z-orzechami

     
  4. ~tss

    24 listopada 2014 o 10:04

    Może się przyda: Witaminy i mikroelementy najlepsze są w żółtkach – http://www.stachurska.eu/?p=1659 .

     
  5. ~tss

    24 listopada 2014 o 10:05

    Chore serce wyleczyłam – http://www.stachurska.eu/?p=1970 .

     
  6. ~bułka z chlebem

    24 listopada 2014 o 10:37

    Bardzo smaczny pomysł, u mnie spróbuj pysznego pleśniaka z orzechami
    http://bulkazchlebem.pl/plesniak-z-orzechami

     
  7. ~Na zdrowie

    24 listopada 2014 o 10:56

    W tygodniu takich słodkości nie jadam.
    Ciężko będzie wytrzymać do soboty.
    A może by tak zamienić dni tygodnia? :)

     
  8. ~su

    24 listopada 2014 o 12:01

    ŚWIETNE CIACHO;) JESZCZE NIE PRÓBOWAŁAM TAKIEGO …ZAPRASZAM NA ”PYCHOTKĘ Z ORZECHAMI”
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/03/ciasto-pychotka-siostry-anastazji.html

     
  9. ~kasia

    24 listopada 2014 o 13:02

    Nie jest tak, że masz nadwagę bo jesz za dużo? Masz nadwagę bo jesz za mało? To prawda! Jesz za mało substancji
    odżywczych potrzebnych dla organizmu. Teraz masz szansę uzyskać idealną figurę i cieszyć się nią tak długo jak zachcesz.
    Zyskasz piękną sylwetkę,doskonałą kondycję, świetne samopoczucie, odporność na wiele chorób.
    Osiągniesz to stosując świetny program, który jest dla każdego (idealnafigura.com/gberes).

     
  10. ~ewa

    24 listopada 2014 o 13:11

    Bardzo smaczne ciasto, dawno nie robiłam i mi przypomniałaś. Dzięki. Zapraszam do mnie na pyszne ciasta http://www.ewa-gotuje.pl/przepisy-na-ciasta-k1.html