RSS
 

Brokułowo-ryżowe kotlety

12 gru

A gdyby tak połączyć ryż, z brokułem i zrobić kotlety? Smacznie, szybko i zdrowo!
Na taki pomysł sobie wpadłam i zrobiłam.
Proste i smakiem powalające!
Dzieciaczki wcinały, aż się uszka trzęsły!
:-D

Co nam trzeba?
1 torebka ryżu lub 100g sypkiego
1 mała główka brokułu
2 jajka
3-4 czubate łyżki mąki pszennej lub żytniej (do wyboru inne)
1 łyżka bułki tartej
1 łyżeczka soli,
pół łyżeczki pieprzu.
Olej do smażenia (u mnie winogronowy)

Robimy!
Ryż gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie.
Brokuł gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie lub przygotowujemy tak jak ja na parze (jak macie garnek).
Studzimy ryż i brokuł.
W misce rozdrabniamy brokuł i mieszamy z ryżem, wbijając jajka i dodając mąkę i bułkę tartą. Przyprawiamy.
Mieszamy wszystko do połączenia składników. Formujemy kotleciki i obsmażamy na złoto z każdej strony.
Jeśli nie łączy Wam się wszystko i jest za lepkie dodajcie więcej mąki lub bułki. Ale nie za dużo-kotlety mają być mięciutkie.
Podajmy z kleksem śmietany, z majonezem lub ketchupem-jak kto woli! Smacznego!
ZdjęcieZdjęcie

 

 

Tags: ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Magda

    28 grudnia 2014 o 22:10

    Rewelacja, rodzinka zachwalała

     
  2. ~agattekh

    26 stycznia 2015 o 12:27

    Wyglądają bardzo apetycznie :-)

     
    • latosiowy-dom

      26 stycznia 2015 o 12:55

      Dziękuję Ślicznie I Pozdrawiam

       
  3. ~Sylwia

    26 stycznia 2015 o 23:12

    Ja robię podobne i moje dzieciaki tez uwielbiają taką alternatywę dla zwykłego mięsa :) ja często podaje do takich kotlecików sos szpinakowy który wprost uwielbiam i w dodatku jest w ulubionym kolorze córki :) do tego domowa sałatka z cukinii i prażoną kaszę bądź ziemniaczki zależnie od tego z czym są takie kotleciki.

     
    • latosiowy-dom

      27 stycznia 2015 o 08:16

      Świetny pomysl z tym sosem :-)

       
  4. ~gosia

    31 marca 2016 o 14:46

    Witam, czy w tej diecie moge zjesc mieso mielone wieprzowe ugotowane? Zastanawiam sie nad lekkimi pulpetami z takim miesem. Prosze o odpowiedz. P.S. jestem tydzien po usunieciu woreczka zolciowego.

     
    • latosiowy-dom

      31 marca 2016 o 22:29

      Ja przez dłuższy czas unikałam wieprzowiny. Lekki drób. Poczekaj jeszcze trochę: kurczak, indyk, ryby, króli. Jak chcesz się decydować na wieprzowinę to ewentualnie chuda szynka, ewentualnie polędwiczka, schab jest suchy bardziej. Unikaj karkówki, łopatki