RSS
 

Śmietankowe, przekładane snickersową masą

09 sty
2 Flares 2 Flares ×

 


Ciasto, kolejne już gdzie ciężko zatrzymać się na 1 kawałku…
Ciasto mięciutkie, aromatyczne, słodka masa z chrupiącymi orzeszkami.
Ajjjj, czemu to ma tyle kalorii ;-)

Co nam trzeba?
5 jajek
1  szklanka cukru -200g
1 łyżka cukru waniliowego
1 szklanki maślanki
0,5 szklanki oleju
2,5 szklanki mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
olejek śmietankowy
cukier puder
Na masę: puszka masy kajmakowej -200g +100g orzeszków nie solonych+2 łyżki miękkiego masła orzechowego

Robimy!
Mikserem dobrze ubijamy 2 całe jajka i 3 żółtka – dodajemy 1/2 szklanki cukru.
Następnie dodajemy maślankę oraz olej i 10 kropel olejku śmietankowego
Dodajemy małymi porcjami mąkę oraz proszek do pieczenia i cukier waniliowy.
Przelewamy do blaszki – prostokątnej-wyłożonej papierem do pieczenia, bądź na natłuszczoną i obsypaną mąką.
Pozostałe 3 białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Na koniec ubijania dodajemy 1/2 szklanki cukru do piany. Rozprowadzamy cienko na wierzchu wylanego do blachy ciasta.
Pieczemy około 40 min w 180 stopniach- góra/dół.
Masa: orzeszki lekko prażymy na patelni- bez tłuszczu-około 3-4 minut. Studzimy.
Masę kajmakową ucieramy z masłem orzechowym. Dodajemy do masy orzeszki.
Gotowe wystudzone ciasto przecinamy wzdłuż na dwie połowy i przekładamy masą snickersową
ZdjęcieZdjęcie
ZdjęcieZdjęcie
Posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!!
ZdjęcieZdjęcie

2 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 Pin It Share 2 Email -- 2 Flares ×
 

Tags: ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Anna

    9 stycznia 2015 o 08:40

    W weekend będzie grane :-) mniammmmm

     
  2. ~Konczi i Szpileczka

    9 stycznia 2015 o 08:42

    Musialo być pyszne!

     
    • latosiowy-dom

      9 stycznia 2015 o 09:45

      Było-zjadłbym ponownie! :-D

       
  3. ~gin

    10 stycznia 2015 o 20:12

    Takich pysznych kalorii lepiej nie liczyć :)

     
    • latosiowy-dom

      10 stycznia 2015 o 23:40

      :-) staram się jak mogę

       
  4. ~beata

    13 stycznia 2015 o 08:31

    Dawniej zawsze miałam problem z figurą i zdrowiem po tak tuczących słodkościach. Nie mogłam znaleźć odpowiedniej diety.
    Próbowałam różnych sposobów. Aż wreszcie ktoś polecił coś rewelacyjnego!Nawet nie wiem kiedy zgubiłam te kg, wiem tylko ze nie glodowalam i jadłam ulubione moje potrawy a chudłam. Waga nie wróciła:) Chcesz się dowiedzieć więcej? zajrzyj
    http://www.idealnafigura24.pl

     
  5. ~inga

    13 stycznia 2015 o 09:25

    A fujjjjjjj z takim ciastem, jak bede chciala zjesc batona to go zjem nie wciskajac w zadne ciasto !!!!!

     
    • latosiowy-dom

      13 stycznia 2015 o 10:12

      Baton to baton, a ciacho to ciacho :-)

       
  6. ~Emma

    13 stycznia 2015 o 09:58

    Przepis bardzo ciekawy.Uwielbiam orzechy.Zastanawia mnie tylko jedno,dlaczego aż trzy łyżeczki proszku do pieczenia?

     
    • latosiowy-dom

      13 stycznia 2015 o 10:11

      Taki przepis miałam wyszperany -być może z 1 łyżeczką też byłoby dobrze…trzeba spróbować.

       
  7. ~bułka z chlebem

    13 stycznia 2015 o 10:01

    Bardzo apetycznie wygląda, u mnie spróbuj pysznego Raffaello
    http://bulkazchlebem.pl/raffaello/

     
  8. ~Agata Wierzgacz

    11 września 2016 o 14:12

    Mniam ale mega słodkie ciasto :-)