RSS
 

Drożdżowe ciasto na białkach-dieta w.

16 mar
0 Flares 0 Flares ×



Zaczynając moją dietę wątrobową strasznie martwił mnie brak słodkości.
Zostały mi między innymi biszkopty, galaretki i drożdżowe.
U mojego guru- Ostrej na słodko znalazłam przepis na leniwą babkę-ORYGINAŁ, zmodyfikowałam lekko i od 2 miesięcy zajadam się tym ciachem, kombinując z dodatkami.

Co nam trzeba?
50g drożdży – świeżych
cukier- pół szklanki
1 całe jajko, 2 białka
0,5 szklanki oleju
0,5 szklanki mleka 0,5-1,5 %
2,5 szklanki mąki pszennej

na kruszonkę: 1 łyżka chłodnego masła+2 łyżki cukru+2 łyżki mąki

Robimy!
Do dużej miski kruszymy drożdże.
Na drożdże wysypujemy cukier.
Na cukier wlewamy mleko i następnie olej.
W oddzielnej misce jedno jajo i 2 białka roztrzepujemy widelcem i wlewamy to na olej.
Całość zasypujemy mąką.
Przykrywamy szczelnie i odstawiamy na 3 godziny w ciepłe miejsce.
Po tym czasie wszystko dokładnie mieszamy ze sobą. (jak odkryjemy to powinna być widoczna „praca” drożdży).
Wylewamy na dowolną blachę-formę od babki lub kwadrat lub tortownica ok 20cm średnicy.
Posypujemy całość kruszonką (w rękach ucieramy masło z mąką i cukrem-jak będzie się za mocno lepiło dodajcie jeszcze łyżkę mąki)
Pieczemy około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (system góra/dół).
Smacznego!


0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 Pin It Share 0 Email -- 0 Flares ×
 

Tags: ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Irena

    28 kwietnia 2015 o 10:03

    Łatwe, szybkie i pyszne.

     
  2. ~marla

    14 kwietnia 2017 o 22:57

    No ciasto w ogóle nie wyrosło masakra jakas..

     
    • latosiowy-dom

      16 kwietnia 2017 o 17:34

      Bo ono nie wyrasta, jak leży sobie w misce. Dopiero jak się piecze to ładnie rośnie. Robiłam je już ze 100 razy i zawsze wychodzi. I wszystkim tez ładnie się piecze, więc nie rozumiem w czym problem. Robiłaś dokładnie według przepisu?