RSS
 

Wielkanocny kruchy mazurek z mleczną masą

20 mar
0 Flares 0 Flares ×

Święta bez mazurka??? Nie, nie możliwe!
Zawsze jest u mnie z kajmakiem.
A tym razem propozycja nieco inna- z masą z mleka w proszku.
Wyszło bardzo smacznie!

Co nam trzeba?
na kruche ciasto:
100g mąki pszennej,
100 g mąki krupczatki
100g masła,
1 żółtko
3 łyżki cukru pudru.

na masę:
100g mleka w proszku
150g cukru
100g masła
50ml gorącej wody

Robimy!
Ciasto:

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier puder. Mieszamy, a następnie wbijamy żółtko i dodajemy posiekane masło.
Całość zagniatamy dobrze na gładkie ciasto.
Owijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30-40 minut do  lodówki.
Następnie  bierzemy 2/3 ciasta  i na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia formujemy jajo lub inny kształt. Z reszty ciasta wylepiamy podwyższone brzegi-chodzi o to, że ciasto urośnie i jak wylejemy masę, aby nam nie uciekła. Całość delikatnie nakłuwamy widelcem. Pieczemy około 20-25minut w temperaturze  180 stopni. Systemem góra/dół.
Masa:
Mleko w proszku mieszamy z cukrem. Masło roztapiamy w garnuszku.
Do mleka z cukrem wlewamy gorącą wodę i od razu roztopione masło.
Wszystko dokładnie i energicznie mieszamy, aż do rozpuszczenia mleka i cukru.
Masa ma być jednolita, bielutka i pachnąca.
Masę wykładamy na wystudzony mazurek i odstawiamy do wystygnięcia.
Zdobimy dowolnie-ja zdobię płatkami migdałowymi i groszkami czekoladowymi.
Można użyć orzechów, bakalii kokosu itp. Po udekorowaniu wkładamy do lodówki, aby masa nam dobrze zastygła.
Smacznego!

Wielkanocne Smaki - edycja V

Wielkanocne Smaki - edycja V

Wielkanocne Wypieki

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 Pin It Share 0 Email -- 0 Flares ×
 

Tags:

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~gin

    21 marca 2015 o 17:16

    Ślicznie go udekorowałaś :)

     
    • latosiowy-dom

      21 marca 2015 o 19:44

      dziękuję ci bardzo!

       
  2. ~Mariola

    21 marca 2015 o 17:17

    Bardzo fajny przepis na masę do mazurka- zawsze robię taką kajmakową-muszę wypróbować Twoją wersję:) No i cudna mazurkowa pisanka:)

     
    • latosiowy-dom

      21 marca 2015 o 19:44

      Ja też zawsze kajmak, a tu mała zmiana i pyszny efekt. Dziękuję za miłe słowo