RSS
 

Zdrowe kotlety z kaszy bulgur

17 kwi


Kasza bulgur-ostatnimi czasy przeżywa odrodzenie i wielki boom!

Posłuchajcie zatem co to za kasza:
Jak donosi  poradnik zdrowie jest bogata w substancje, które wspomagają pracę serca, koją nerwy oraz obniżają poziom cukru we krwi. Ponadto jest skarbnicą kwasu foliowego, tak ważnego dla kobiet w ciąży. Sprawdź, jakie jeszcze właściwości posiada kasza bulgur.
Kasza bulgur wyróżnia się swoimi właściwościami i wartościami odżywczymi na tle innych kasz pszenicznych, czyli kaszy kuskus i kaszy manny. Przede wszystkim charakteryzuje ją największa zawartość błonnika, którego posiada ponad dwa razy więcej – bo 4,5 g/100 g po ugotowaniu, niż wspomniane kasze (niecałe 2 g w 100 g po ugotowaniu). Jest także najmniej kaloryczna – 100 g ugotowanej kaszy bulgur dostarcza 83 kcal, podczas gdy kasza manna 88 kcal, a kuskus 112 kcal. Ten turecki przysmak wyróżnia się również zawartością cennego dla serca potasu oraz fosforu – jednego ze składników budulcowych zębów i kości. Jednak najwięcej posiada kojącego nerwy magnezu, bo 32 mg/100 g. To aż 4 razy więcej niż kasza kuskus, która w 100 g posiada tylko 8 mg tego cennego pierwiastka (dane: USDA National Nutrient data base).
Więcej możecie poczytać pod tym linkiem:

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/kasza-bulgur-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-kaszy-bulgur_36948.html

Zatem kochani- kupować, jeść na wszelkie sposoby!
Na przykład tak jak u mnie, w formie kotlecików!

Co nam trzeba?
150 g suchej kaszy bulgur-ja kupiłam Melvit
450 ml wody
sól-łyżeczka
3 czubate łyżki mąki pszennej
1 czubata łyżka mąki kukurydzianej
1 jajko
olej rzepakowy lub winogronowy
dowolne przyprawy:
u mnie sól-pół łyżeczki , pieprz-szczypta, papryka słodka- szczypta, lubczyk szczypta, 1/3 łyżeczki curry.

Robimy
Kaszę bulgur-150g  zalewamy lekko osolonym wrzątkiem-450ml. Następnie gotujemy około 10 minut.
Po tym czasie zdejmujemy z ognia i pozostawiamy jeszcze około 10 min aż napęcznieje-pod przykryciem!
Napęczniały bulgur lekko studzimy.
Jajko roztrzepujemy widelcem i mieszamy z kaszą.
Dodajemy obydwie mąki i dobrze mieszamy. Jak wyjdzie wam za mocno kleiste to dodajcie jeszcze mąki.
Ale troszkę, bo kotlety wyjdą za twarde.
Dodajmy przyprawy (wcześniej wymieszane ze sobą w miseczce).
Wyrabiamy masę.
Formujemy kotleciki i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju do zarumienienia-2-3 minuty z każdej strony.
Odsączamy na ręczniku papierowym i zajadamy ciepłe!
Pyszne z ketchupem lub śmietaną.
Pasować będzie sos czosnkowy.
Ps. Jak ktoś woli lżejszą wersje to  kotleciki układamy na papierze do pieczenia i zapiekamy około 10-15 minut w 180 stopniach-w piekarniku-już nagrzanym–ja tak zrobiłam wersję dla siebie :-)

ZdjęcieZdjęcie

 

Tags: , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Aga

    19 kwietnia 2015 o 09:58

    dzisiaj będe próbowała zrobić :D

     
  2. ~Henia

    20 kwietnia 2015 o 16:11

    Polecam smaczne kotlety
    http://www.przepismamy.pl

     
  3. ~tss

    20 kwietnia 2015 o 17:40

    Może się przyda: Dogmat o błonniku – http://www.stachurska.eu/?p=925 .

     
  4. ~Anna

    20 kwietnia 2015 o 18:19

    O jaki fajny pomysł na przekąskę do pracy i dodatek do dania, a nawet samodzielne danie. Bulguru z vermicelli jeszcze nie spotkałam, a szkoda.

     
    • latosiowy-dom

      20 kwietnia 2015 o 22:06

      Była akcja w Biedronce. Mam nadzieję, że się powtórzy, bo ciężko dostać

       
  5. ~SU

    20 kwietnia 2015 o 18:48

    CIEKAWE DANIE;)APETYCZNIE WYGLĄDAJĄ.. TAKICH JESZCZE NIE ROBIŁAM…ZAPRASZAM NA ”PULPECIKI JAGLANE W SOSIE POMIDOROWO-FASOLKOWYM”
    POZDRAWIAM!
    http://kulinarnyporadnik.blogspot.com/2014/09/jak-gotowac-kasze-jaglana-pulpeciki-z.html

     
  6. ~obiadowy

    20 kwietnia 2015 o 20:38

    Rewelacja, pyszne i zdrowe danie na obiad. Ta trzymaj. Polecam też
    http://www.przepis-kulinarny.pl/szybkie-i-tanie-przepisy-na-obiad-info20.html

     
  7. ~bułka z chlebem

    20 kwietnia 2015 o 22:20

    Bardzo fajne kotlety, ja ostatnio robiłam kotlety siekane z kurczakiem
    http://bulkazchlebem.pl/kotlety-siekane-z-kurczakiem

     
  8. ~marcin

    21 kwietnia 2015 o 01:40

    ta jasne i na te kotlety wychodzi półtorej łyżki soli…. pozdro mega zdrowe ^^

     
    • latosiowy-dom

      21 kwietnia 2015 o 08:53

      tej soli się nie je łyżkami-jest do osolenia wody. do smaku jest pół łyżeczki. ;-)

       
  9. ~Przystanek po zdrowie

    22 kwietnia 2015 o 10:19

    Wygląda świetnie, a smakuje pewnie jeszcze lepiej :)
    Polecam do takich cudów używać produktów EKO i BIO z certyfikatami. Będą na pewno jeszcze lepsze :) http://www.przystanekpozdrowie.pl

     
  10. ~elwirski

    22 kwietnia 2015 o 21:06

    przepis zapisuje, świetnie się sprawdzi na piątkowe danie obiadowe
    zapraszam również do mnie
    http://elwirski.blogspot.com/

     
  11. ~Ola

    29 kwietnia 2015 o 09:14

    A cóż to są te,, nitki,, w tej kaszy…? Też kupiłam bulgur ale tych nitek nie ma…..

     
    • latosiowy-dom

      30 kwietnia 2015 o 11:44

      to makaron ryżowy vermicelli. był w opakowaniu kaszy Melvit.