RSS
 

Polędwiczka siekana, duszona w rozkosznym sosie

05 lip
0 Flares 0 Flares ×

Polędwiczka wieprzowa to pyszne, chude i szybkie do zrobienia mięsko.
Z odpowiednimi przyprawami można zrobić pyszny obiad.
Już szybciutko mówię Wam jaki!


Co nam trzeba?
Polędwiczka wieprzowa- około 600-700g
przyprawa rozkoszna od tradismak - 1  łyżeczka
Siekacz do mięsa
przyprawy  dodatkowe: 2 listki laurowe, 3-4 ziarenka ziela angielskiego, kilka suszonych grzybków-u mnie koźlaki
Woda-około 300ml
do zagęszczenia sosu: słoik 200 ml 2 łyżki śmietany, łyżka mąki, 100 ml wody
łyżka oleju rzepakowego
Dodatki:
kasza jaglana Cenos
ogórek, tarkowana marchewka wymieszana z szczyptą soli, szczyptą cukru i łyżeczką soku z cytryny.

Robimy!
Polędwiczkę myjemy, kroimy w plasterki i siekaczem rozdrabniamy mięso-siekamy.
ZdjęcieZdjęcie
na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i lekko obsmażamy szybciutko nasze mięso.
Zalewamy wodą dodajemy przyprawy i dusimy około 40 minut.
Po tym czasie sprawdzamy czy mięso już miękkie. Jeśli nie, dusimy jeszcze do miękkości.
W między czasie gotujemy kasze jaglaną oraz szykujemy surówki
Zagęszczamy sos: do słoiczka wlewamy śmietanę, mąkę, i wodę oraz 3-4 łyżki wywaru z mięsa.
Zakręcamy i potrząsamy słoiczkiem do połącznia składników.
Wlewamy do mięsa, cały czas mieszając, aby ładnie nam się wszystko zagęściło.
Podajmy z kaszą i surówkami!
Pychota!!!

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 Pin It Share 0 Email -- 0 Flares ×
 

Tags: , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Agata Wierzgacz

    6 lipca 2016 o 13:15

    O ale pyszności , prawdziwa rozkosz dla podniebienia :-)

     
  2. ~Cały Świat Karli

    6 lipca 2016 o 20:50

    ależ pysznie to wygląda :P

     
  3. ~Karolina

    29 stycznia 2017 o 21:06

    Poledwiczek nie dusimy tak długo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

     
    • latosiowy-dom

      30 stycznia 2017 o 09:42

      Bo?