RSS
 

Cukiniowe pyszne muffinki.

30 wrz
0 Flares 0 Flares ×

Jak przemycić warzywo w deserze?
O właśnie tak!
Nikt się nie domyślił, że tam jest cukinia
Przepis pochodzi z książki Kuchnia antyrakowa wydawnictwa Publicat, więcej przepisów macie TUTAJ

Użyłam foremek na muffinki od firmy Gosia
Zdjęcie
i foremek aluminiowych.
Zdjęcie
Świetne i trwałe produkty. Bardzo dobrze się w nich piecze i wydostaje muffinki bez niszczenia ciasta.

Co nam trzeba?
2 jajka
200g drobnego cukru
100ml oleju słonecznikowego (ja użyłam rzepakowego)
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (ja dałam cukier waniliowy)
250g maki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
szczypta gałki muszkatołowej (ja nie dałam)
szczypta soli
200g startej cukinii-ja tarłam na drobniutkich oczkach

Przepis:
Jajka roztrzepujemy i mieszamy z cukrem, olejem i wanilią na jednolitą masę.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sodę, przyprawy i sól.
Mieszamy z masą jajeczną .
I na koniec delikatnie już mieszając dodajemy cukinię.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni
Ciastem napełniamy papilotki do muffinek i pieczemy około 20-25 minut.
ZdjęcieZdjęcie
Czy już dobre-sprawdzamy metodą suchego patyczka.
Wyjmujemy , studzimy.
Pachnie korzennie w całym domu ;-)
Mniam!


Można przechowywać 3-4 dni

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 Pin It Share 0 Email -- 0 Flares ×
 

Tags: ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Kuchnia Biegacza

    30 września 2016 o 10:30

    Super książka, znam ją! Ostatnio też poeksperymentowałam i zrobiłam bezglutenowe racuchy z cukinią na słodko. Wyszły rewelacyjne. A tymczasem polecam mój omlet cukiniowy z owocami. http://kuchnia-biegacza.blog.pl/2015/08/04/omlet-cukiniowy-z-owocami/

     
    • ~Ania

      2 października 2016 o 07:37

      Dużo fajnych przepisów u Ciebie, ja zpraszam na przepisy na wyrób domowych produktów

       
    • ~Ania

      2 października 2016 o 07:40

      Dużo fajnych przepisów u Ciebie, ja zpraszam na przepisy na wyrób domowych produktów http://blog.winoiser.com

       
  2. ~Pobitegarybarbary

    30 września 2016 o 10:42

    Wyglądają obłędnie:)

     
  3. ~Zdrowie pod Wierzbami

    30 września 2016 o 10:48

    Cukinia to takie wdzięczne, choć niepozorne warzywo.Tyle dobrego można z niej zrobić. Niskokaloryczna skarbnica zdrowia :)

     
    • latosiowy-dom

      30 września 2016 o 21:58

      Prawda? :-)

       
  4. ~Ciasteczkova

    30 września 2016 o 10:52

    Pyszne ciasteczka z cukinią. Zapraszam też na szybkie i tanie ciasta domowe
    http://www.przepis-kulinarny.pl/ciasta-2-11.html

     
  5. ~mkr

    30 września 2016 o 11:36

    Uwielbiam cukinię !
    Zapraszam po moc cukiniowych inspiracji

    http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/p/blog-page_26.html

    pozdrawiam

     
  6. ~Obżarciuch

    30 września 2016 o 13:04

    bardzo dobre, polecam!
    mamy również fajny przepisik na ciasto z cukinii
    http://oobzarciuch.blogspot.com/2016/08/ciasto-z-cukinia.html

    pozdrawiam!

     
  7. ~henia

    30 września 2016 o 14:40

     
  8. ~Basia

    1 października 2016 o 14:13

    biały cukier powoduje raka…

     
  9. ~tss

    2 października 2016 o 09:39

    Cukinia tak, ale przede wszystkim żółtka :)http://www.stachurska.eu/?p=1659

     
  10. ~Anka

    2 października 2016 o 17:39

    mąka pszenna w diecie antyrakowej? zabawne