RSS
 

Zupa na pęczaku z brukselką

09 gru
1 Flares 1 Flares ×

Pożywna, pyszna, aromatyczna.
Zupa idealna na jesienno-zimowa porę!
Jak ktoś nie lubi brukselki to może ją pominąć, albo nalewać do talerza omijając ją :-D
Polecam!

Co nam trzeba?
2 duże kości schabowe
3 litry wody
2-3 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
150g kaszy pęczak
200g brukselki
przyprawy:
sól-płaska łyżeczka, pieprz ziołowy- płaska łyżeczka, papryka słodka- pół łyżeczki, kilka suszonych grzybków, kilka listków laurowych, kilka kuleczek ziela angielskiego

Robimy!
Mięso zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu jakieś pół h.
Po tym czasie zbieramy wszelkie szumowiny.
Dodajemy obrane i pokrojone warzywa. Gotujemy kolejne pół h.
Dodajemy brukslekę oraz kaszę, wrzucamy wszystkie przyprawy i gotujemy następne 20 minut.
Wyjmujemy listki laurowe i ziele angielskie.
Wyjmujemy mięso, studzimy, obieramy i dodajemy do zupy.
Sprawdzamy czy na słoność nam pasuje. Doprawcie po swojemu!

 

1 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 1 Pin It Share 0 Email -- 1 Flares ×
 
1 komentarz

Napisane przez w kategorii Kącik kulinarny, Zupy

 

Tags: , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Agata Wierzgacz

    9 grudnia 2016 o 17:49

    Nue lubię kaszy ;) ale reszta składników super ;)