RSS
 

Sernik czekoladowy lekki jak ptasie mleczko

11 gru
0 Flares 0 Flares ×

 

Sernik czekoladowy powstał pod wpływem chwili.
Naszło mnie i już!
Wygrzebałam zanotowany na kartce przepis (a skąd, tego nie wie nikt).
Sernik wyszedł mokry, lekko piankowy i pyszny!

 

Co nam trzeba?
1kg sera sernikowego (wiaderko)-może być waniliowy
2 tabliczki czekolady mlecznej
100g cukru
125ml śmietanki 30%
2  czubate łyżeczki ciemnego kakao
4 jaja

polewa: tabliczka deserowej czekolady plus łyżka masła
Robimy!

Do dużej miski wrzucamy nasz ser twarogowy i miksujemy dodając śmietanę i żółtka jaj oraz cukier.Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy i dodajemy do naszej masy. Dalej miksujemy i dodajemy kakao.

Białka ubijamy oddzielnie na sztywno i dodajemy do naszej masy twarogowej mieszając już tylko i wyłącznie szpatułką.
Masa ma być lekka i napowietrzona!

Masę serową wylewamy do blachy -dowolnej, natłuszczoną i obsypaną lekko kaszą manną lub mąką.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około godzinę. Pozostawiamy w piekarniku do ostygnięcia.
Polewa: rozpuszczamy czekoladę z masłem w kąpieli wodnej , lekko studzimy i polewamy nasz sernik. Zdobimy dowolnie posypkami

Wstawiamy do lodówki i dobrze schładzamy. Sernik nam się ładnie zewrze.
Wyjmujemy około 15 minut przed podaniem!

Smacznego!

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 Pin It Share 0 Email -- 0 Flares ×
 

Tags: , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~bietka

    11 grudnia 2016 o 17:10

    szybki i smaczny serniczek : )