RSS
 

Sernik wiedeński oblany czekoladą z orzechami włoskimi-bez spodu.

14 gru

Jeden z lepszych serników jaki dane było mi jeść.
Aksamitny, rozpływający się w ustach…
Pyszności! Dodatek czekolady idealnie się skomponowała z całością.
Polecam!
Przepis spisany wiele lat temu od mamy…


Co nam trzeba?
1 kg sera-u mnie z wiaderka
6 jajek
pół kostki masła (125g)
ok 200 g cukru
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
polewa:
tabliczka mlecznej czekolady + 50ml śmietany kremówki
orzechy włoskie, rozdrobnione- około 3-4 łyżek

Robimy!
Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z cukrami, masłem na jednolitą puszystą masę.
Dodajemy po łyżce sera i miksujemy cały czas.
Następnie dodajmy stopniowo mąki, miksujemy.
Biała ubijamy na sztywną i dodajemy do naszej masy i mieszamy już szpatułką. Nie używamy miksera!
Blachę natłuszczamy i lekko obsypujemy mąką/bułką tartą
Pieczemy w systemie góra/dół około 1 godzinki w temperaturze 180 stopni (piekarni ma już być rozgrzany przed włożeniem ciasta)
Po tym czasie lekko uchylamy drzwiczki i pozwalamy aby sernik nam odpoczął-około 15 minut.
ZdjęcieZdjęcie
Wyjmujemy, studzimy i polewamy polewą (w garnuszku podgrzewamy śmietanę i dodajmy do niej czekoladę, całość mieszając) i posypujemy orzechami włoskimi. Schładzamy.
Smacznego!

 

Tags: , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Marta

    14 grudnia 2016 o 12:48

    Wygląda i brzmi wyśmienicie i bardzo pysznie! :) Pokuszę się na Twój przepis i skorzystam z niego podczas tegorocznych przygotowań do świąt :)

     
    • latosiowy-dom

      14 grudnia 2016 o 19:05

      Super!!!! Cieszę się! i czekam na wieści jak wyszło

       
  2. ~Agata Wierzgacz

    14 grudnia 2016 o 15:04

    Nie umiem piec ale ten serownik powinien mi się udać ;) ale mi narobiłaś smaka ;)

     
    • latosiowy-dom

      14 grudnia 2016 o 19:03

      Prosty, mega pyszny i efektowny! Uda ci się!!!

       
  3. ~Gonia

    15 grudnia 2016 o 21:26

    Pysznie wygląda ….jaki rozmiar blaszki?

     
    • latosiowy-dom

      16 grudnia 2016 o 08:08

      Robiłam na standardowej prostokątnej blaszce… 36cm na bodajże 24/25.