RSS
 

Uszka z farszem grzybowym

19 gru

Barszczyk bez uszek?
Niemożliwe!
A najlepsze te domowej roboty z własnymi grzybkami.
Wersji jest kilka.
Moja jest z suszonych grzybków

Co nam trzeba?
farsz:
około 1,5 szklanki  suszonych grzybków: u mnie koźlaki i prawdziwki
1 duża cebula lub dwie mniejsze
bułka tarta-2 łyżki
sól  i pieprz czarny -po pół łyżeczki
1 jajko

ciasto:
około 300g mąki pszennej
jajko
około 100 ml ciepłej wody
szczypta soli
łyżka oleju

 

Robimy!
Grzybki zalewamy wodą na noc.
Następnego dnia:
Cebulkę obieramy i siekamy drobniutko i przesmażamy na złoto.
Grzybki odsączamy siekamy na drobno i dorzucamy do cebulki. podsmażamy całość około 5 minut.
Studzimy.
Miksujemy blenderem na gładko, dodajmy bułkę tartą, jajko, sól i pieprz.
Uszka muszą mieć zdecydowany smak, muszą być lekko pieprzne!

Ciasto:
Mąkę zagniatamy z jajkiem, wodą i olejem na gładkie elastyczne ciasto.
Jak się lepi-dodajemy mąki, jak jest za twarde dodajemy jeszcze wody  i oleju. Musicie wyczuć to ciasto. Musi się ładnie odrywać.

Podsypujemy blat mąką. Wałkujemy ciasto na dość cienki placek. Wycinamy kwadraty.
Na każdy kwadrat nakładamy łyżeczką trochę farszu.

Następnie składamy w trójkąt

I dwa rogi zawijamy do siebie

I tak do wykorzystania ciasta i farszu.
Gotujemy w osolonym wrzątku z łyżką oleju około 2 minutek po wypłynięciu

 

 

 
1 komentarz

Napisane przez w kategorii Boże Narodzenie, Grzyby, Kącik kulinarny

 

Tags: ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Agata Wierzgacz

    19 grudnia 2016 o 13:52

    Pycha :-) u nas będą pierogi z kapustą i grzybami ;)