RSS
 

Duży chlebek swojski, na drożdżach

22 gru
1 Flares 1 Flares ×

 

Z braku czasu często nie piekę domowego chleba. Szybciej kupić w sklepie. Fakt
Ale jak już mnie najdzie i upiekę to zajadam się, że hej!
Ta skórka, ten zapach, ten miąższ… nie ma porównania!
PYCHOTA

Co nam trzeba?
700 g mąki pszennej (najlepiej chlebowej)
300g mąki żytniej
3 łyżki oleju
5 dag drożdży świeżych
1 łyżka octu
1 łyżka soli
1 łyżka cukru
1 litr ciepłej wody
czarnuszka do posypania


Robimy!
Drożdże kruszymy i zasypujemy cukrem. Dodajemy trochę ciepłej wody i podsypujemy łyżką mąki.
Mieszamy i odstawiamy zaczyn aby nam wyrósł -na około 15 minut
Mąki mieszamy ze sobą, dodajmy nasz zaczyn i restę składników.
Wyrabiamy dokładnie nasze ciasto.
Odstawiamy -do godziny, aby podwoiło nam swoją objętość. Mi wychodziło z miski!

 


Układamy je w blaszcze, bądź formujemy dowolny kształt bochenka.
Wierzch posypujemy dowolnymi ziarnami i odstawiamy na 15 minut.


Pieczemy około 50-55 minut w 200 stopniach góra/dół
Chlebek jest pyszny! Świeżutki z chrupiącą skórką!

1 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 1 Pin It Share 0 Email -- 1 Flares ×
 
Komentarze (3)

Napisane przez w kategorii Kącik kulinarny, Pieczywo

 

Tags: , , , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Agata Wierzgacz

    22 grudnia 2016 o 20:28

    Szukałam przepisu na chleb i chyba znalazłam , po świętach wypróbuję i to będzie mój pierwszy chleb ;)

     
  2. ~Ania

    29 kwietnia 2017 o 13:08

    Właśnie robię ten chleb. Dodałam litr wody i mam wrażenie że ciasto jest za luźne… Czy proporcje składników są ok?

     
    • latosiowy-dom

      29 kwietnia 2017 o 17:03

      Robiłam ten chleb wiele razy. Zawsze według tych proporcji. Ciasto jest dość luźne. I jest to ok. Chleb po upieczeniu jest miękki, nie zbity. wyszedł ci?