RSS
 

Galareta wieprzowa-zimne nóżki

30 gru
1 Flares 1 Flares ×

Galareta to pyszna przekąska, przystawka, propozycja na śniadanie, kolację, dla gości i nie tylko.
Szereg zastosowań ogromny!
Ale jak zrobić taką pełną mięsa!?
Już Wam podpowiadam!

Co nam trzeba?
3 nóżki wieprzowe
2 golonki przednie
2 kolanka wieprzowe
3 marchewki
przyprawy:
liść laurowy 5-6 sztuk
ziele angielskie- łyżeczka
sól-łyżeczka
pieprz czarny mielony-łyżeczka
woda

Robimy!
Mięso myjemy dokładnie i zalewamy w garnku wodą, aby woda przykryła mięso i z 5cm była nad nim.
dodajemy ziele angielskie i liść laurowy.
Gotujemy na wolnym ogniu około 3h.
Po tym czasie dokładamy marchewkę -obraną i pokrojoną na kawałki.
Gotujemy następną godzinkę, a nawet dłużej jak trzeba. Mięso ma się nam rozpadać!
Odchodzić od kości, a połowa wody wyparować. Ma być gęsty, klejący się lekko wywar.
wyjmujemy mięso. Przecedzamy wywar, aby usunąć szumowinki, kostki i przyprawy.
wywar przyprawiamy solą i pieprzem.
Marchewkę kroimy w plasterki, mięso oddzielamy od kości, siekamy nad drobno.
Mięso i marchewki układamy w miseczkach / salaterkach i zalewamy wywarem.
Gdy się już wystudzi, chowamy do lodówki, najlepiej na całą noc.
Podajemy z octem lub cytrynką!
Pychota!

 

 

 

1 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 1 Pin It Share 0 Email -- 1 Flares ×
 

Tags: , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Monika

    30 grudnia 2016 o 11:40

    Gdyby nie ten zapach gotowanych nóżek robiła bym w domku sama bo galaretę bardzo ostatnio polubiłam. Najczęściej czekam gdy teściowa bedzie robiła i jadę podjadać z odrobiną octu pyszota :D

     
  2. ~Loftt

    30 grudnia 2016 o 13:06

    Uwielbiam galaretkę)

     
  3. ~Magda

    30 grudnia 2016 o 16:01

    Pamiętam taką galaretę z nóżek z dzieciństwa, mój brat ją uwielbiał :)