RSS
 

Krewetki zapiekane w pierzynce parmeńsko-łososiowo-serowej – Konkurs! Do wygrania Staub!

04 sty
0 Flares 0 Flares ×

Zdjęcie:

Dzisiejsza propozycja, to jedno z takich dań, które tworzy się pod wpływem chwili.
Weszłam do kuchni, wyciągnęłam co było w lodówce i zrobiłam.
Składniki same wchodziły mi w ręce.
To także jedno z takich dań, po których zjedzeniu Latosiowy przychodzi i mówi:
Kochanie, to było mistrzostwo!
:-)
Oj tak! To było mistrzostwo i w wyglądzie i w smaku.
A wszystko w małym cudzie mini cocotte! Staub
Zapraszam krok po kroku ja je przygotować.
I zapraszam do doczytania do końca. Niespodzianka na dole
:-)

Zdjęcie: Zdjęcie:

Co nam trzeba-na 1 porcje:
Naczynie do zapiekania-Mini cocotte Staub
2-3 plastry szynki długo dojrzewającej- np. parmeńskiej
krewetki, u mnie indyjskie, ale koktajlowe malutkie tez będą ok.- 3 łyżki stołowe
łosoś wędzony w plastrach-około 30-40 g
ser pleśniowy typu lazur-około 50g
łyżka żurawiny
posiekany ząbek czosnku
szczypta soli
olej do smażenia-łyżeczka

Robimy!

Krewetki obsmażamy na oleju kokosowym/rzepakowym, na mięciutko-lekko przyprawiając szczyptą soli. Lekko!

Dno naszego naczynia lekko natłuszczamy
Zdjęcie:
układamy plastry szynki
Zdjęcie:

Zdjęcie: Zdjęcie: Zdjęcie:

na dno wysypujemy połowę naszych krewetek
Zdjęcie:
Zdjęcie:
Na krewetki kruszymy kawałek sera pleśniowego
Zdjęcie: Zdjęcie: Zdjęcie:
Na ser kładziemy kawałki łososia
Zdjęcie:

Zdjęcie: Zdjęcie:

Układamy drugą warstwę krewetek i posypujemy żurawiną
Zdjęcie:

I posypujemy siekanym czosnkiem
Zdjęcie: Zdjęcie: Zdjęcie:

Kruszymy na wierzch ser pleśniowy
Zdjęcie:

I zawijamy brzegi szynki, zamykając całość.

Zdjęcie:

Zdjęcie: Zdjęcie:

Zdjęcie:

Zapiekamy około 15 minut w 180 stopniach. Zajadamy cieplutkie.
Niebo w gębie kochani!

Zdjęcie: Zdjęcie: Zdjęcie:

 

!!KONKURS!! Garnuszek STAUB może być TWÓJ!

*************************************************************************************************************

Podoba Ci się naczynie Staub? Chcesz takie w swojej kuchni!? Wszystko jest możliwe w Latosiowym-domku :-)
Spośród osób , które spełnią wymogi konkursu wytypuję jedną osobę, która otrzyma mini cocotte!
WYSTARCZY: Pod TYM postem:

Zaproponuj swoje danie przygotowane w  żeliwnym mini cocotte STAUB. Podpisz się koniecznie imieniem i nazwiskiem

Jedna osoba może dodać maksymalnie 3 propozycje!

Możesz podesłać zdjęcie, które zobrazuje twój pomysł-zamieszczę je w albumie na facebooku,
adres e-mail: latosiowy-dom@wp.pl
Miło mi będzie , jak polubisz nasze fanpage: Latosiowy -dom Włoski przepis na życie   STUAB i Zwilling

Miło mi będzie także,  jeśli udostępnisz post na facebooku/ google i zaprosisz znajomych do zabawy!

Na Wasze propozycje czekam od dziś:  04 stycznia do 14 stycznia do godz.  24.00 Macie 10 dni!
Zwycięzcę wyłonię w ciągu 3  grudnia od zakończenia konkursu i poproszę o dane do wysyłki!
Zapraszam każdego do udziału i czekam na Wasze pyszności!

Konkurs organizowany jest przez Latosiowy-dom wraz z firmą Ballarini i biorąc udział zgadzasz się na w/w zasady.Zdjęcie:

 

WYNIKI!!!!
Kochani…
Zasypaliście mnie propozycjami. Cudownymi, smakowitymi, aż ślinka ciekła.
Ale…
prosiłam o propozycję w tym konkretnym naczyniu, a propozycje zawierały często składniki na kilogramy…
Zaledwie kilka osób zaproponowało coś do mini cocotte
Skupiłam się podczas wyboru na smaku, który najbardziej mi podpasował.
Coś co mogę zrobić na ciepło, na śniadanko, kolację, pożywnego…
Spróbowała trzy, które najbardziej mi się podobały
I dlatego postanowiłam nagrodzić przepis na:

Jajka zapiekane ze szpinakiem i pomidorami!!!!

Wypróbowałam go i idealnie wpasował się w mini cocotte :-)

Małgorzato! Gratuluję i proszę o kontakt!

UWAGA!
postanowiłam nagrodzić małą niespodzianką  od siebie Justynę Dragan za dwie pyszne propozycje na słodko:
Zapiekany kuskus z jabłkami i twarogiem -zrobiłam i pyszne jest!!!
Crumble malinowo-truskawkowe
Gratuluję i proszę o kontakt!

Wszystkim dziękuje i nie uciekajcie!
Szykuje się kolejny WSPANIAŁY konkurs. Z jeszcze piękniejszą nagrodą ;-)
Zaglądajcie!

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 Pin It Share 0 Email -- 0 Flares ×
 

Tags: , , , , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Karolina

    14 stycznia 2017 o 17:41

    Wierszyk o golonce :)
    Golonka po bawarsku to pomysł niesamowity,
    w takim naczyniu smak będzie wyśmienity :)
    Oczywiste są składniki,
    nie ma tu większej matematyki :)
    2 goloneczki to podstawa,
    z ziołami to będzie istna zabawa .
    Proponuję dodać 1 cebulkę i marcheweczkę,
    ziela angielskiego,soli i pieprzu maciupeńką łyżeczkę :)
    Por i seler też się przyda,
    to z niego pyszny smak i aromat się wyda :)
    Piwo ciemne do marynaty się przydaje,
    czosnek i cebula w prążki pokroja również się nadaje.
    Do tego majeranku i słodkiej papryki dodamy,
    i już składniki z głowy mamy :)
    Golonki na początku w wodzie trzeba 1,5h pogotować,
    do nich warzyw nawrzucać i obserwować :)
    Następnie golonką marynatą nacieramy,
    i pół roboty za nami już mamy .:)
    Gdy golonki z 2 godzinki poleżą w marynacie,
    to do naczynia żaroodpornego je wkładacie:)
    Cebulą ją okładamy,
    marynatę na to wlewamy :)
    Po 45 minutach jest już gotowa,
    cała inna kuchnia się przy tej potrawie chowa :)
    Podajemy z chrzanem i zasmażaną kapustą,
    takie danie można nazwać rozpustą :)

    Smacznego
    Od Kuchareczki – Poeteczki :)

     
    • ~Karolina

      14 stycznia 2017 o 18:06

      Karolina M.

       
  2. ~Magdalena

    14 stycznia 2017 o 17:44

    W żeliwnym mini cocotte STAUB przygotowalabym pierś z kurczaka z warzywami ,serem i ziarnami

    Składniki na jedną porcję :

    -1 duża pierś z kurczaka;

    -kawałek czerwonej słodkiej papryki pokrojonej na 5 cienkich pasków ;

    -kawałek żółtej słodkiej papryki pokrojonej na 5 cienkich pasków

    -5 półplasterków cukinii zielonej;

    -5 półplasterków czerwonej cebuli

    -około 25g sera Camembert naturalnego;

    -2łyżki gęstego jogurtu naturalnego

    -1łyżka mieszanki ziaren składającej się z czarnego i białego sezamu oraz słonecznika

    -1,5 łyżeczki ziół toskańskich

    -sól i pieprz do smaku

    Ponadto:ziarna sezamu do posypania

    1.Mięso oczyścić, opłukać ,osuszyć. pierś naciąć dość głęboko w 5 miejscach.
    2.Jogurt połączyć z ziołami i ziarnami, przyprawić solą i pieprzem.Do przygotowanej marynaty włożyć mięso.Dobrze natrzeć,również miejsca nacięć.
    Przykryć i odstawić w chłodne miejsce na minimum godzinę .Następnie w każdą kieszonkę włożyć po jednym pasku papryki żółtej i czerwonej,po kawalku sera,po pół plasterka cebuli oraz cukinii .
    3.Tak przygotowane mięso delikatnie przenieść do lekko natłuszczonego naczynia do zapiekania.Posypać sezamem.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec pod przykryciem w temp.250 st.C przez około 35 minut.Następnie zdjąć pokrywę, polać kilka razy wytworzonym sosem,zmniejszyć temp.do 180st.C i piec jeszcze przez około 10 minut. Podać z ryżem.

    Magdalena Skrzypek

     
  3. ~Magdalena

    14 stycznia 2017 o 17:58

    Drugą moją propozycją jest zupa krem z cukinii z serem camembert ziołowym.

    1,5 cukinii

    1 marchewka

    1 cebula

    3 ząbki czosnku

    kawałek selera

    1 mała pietruszka

    500 ml bulionu

    75 g masła

    3 młode listki selera

    120 g sera Camembert z ziołami

    sól i świeżo zmielony pieprz do smaku

    ziarna sezamu do posypania

    1.Oczyszczone warzywa pokroić w kostkę .

    2.W zeliwnym naczyniu rozgrzać masło.Dodać przygotowane warzywa,obrany czosnek,listki selera.Smażyć przez około 7 minut na małym ogniu często mieszając.Następnie zalać bulionem tak by warzywa były przykryte .Zamieszać ,przykryć i dusić do miękkości.. Warzywa zdjąć z ognia dodać ser. .Zmiksować na gładki krem.Doprawić solą,pieprzem do smaku.

    3.Przed podaniem posypać sezamem i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.Podać w żeliwnym mini cocotte STAUB z plastrami smazonej cukinii i serem camembert pokrojonym w kostkę .

    Magdalena Skrzypek

     
  4. ~Karolina

    14 stycznia 2017 o 18:08

    Wierszyk o golonce :)
    Golonka po bawarsku to pomysł niesamowity,
    w takim naczyniu smak będzie wyśmienity :)
    Oczywiste są składniki,
    nie ma tu większej matematyki :)
    2 goloneczki to podstawa,
    z ziołami to będzie istna zabawa .
    Proponuję dodać 1 cebulkę i marcheweczkę,
    ziela angielskiego,soli i pieprzu maciupeńką łyżeczkę :)
    Por i seler też się przyda,
    to z niego pyszny smak i aromat się wyda :)
    Piwo ciemne do marynaty się przydaje,
    czosnek i cebula w prążki pokroja również się nadaje.
    Do tego majeranku i słodkiej papryki dodamy,
    i już składniki z głowy mamy :)
    Golonki na początku w wodzie trzeba 1,5h pogotować,
    do nich warzyw nawrzucać i obserwować :)
    Następnie golonką marynatą nacieramy,
    i pół roboty za nami już mamy .:)
    Gdy golonki z 2 godzinki poleżą w marynacie,
    to do naczynia żaroodpornego je wkładacie:)
    Cebulą ją okładamy,
    marynatę na to wlewamy :)
    Po 45 minutach jest już gotowa,
    cała inna kuchnia się przy tej potrawie chowa :)
    Podajemy z chrzanem i zasmażaną kapustą,
    takie danie można nazwać rozpustą :)

    Smacznego
    Od Kuchareczki – Poeteczki :)
    Karolina Maciaszek

     
  5. ~Bogusława

    14 stycznia 2017 o 21:04

    Do naczynia wrzucamy frytki, na wierzchu układamy warstwę paluszków rybnych lub rybę i posypujemy tartym serem żółtym. Następnie na ser rozkładamy szpinak usmażony na oleju z czosnkiem.Całość polewamy olejem ziołowym i posypujemy ulubionymi suszonymi ziołami. Przykrywamy i wkładamy do piekarnika. Pieczemy ok 45 min To szybkie danie oczarowało moich znajomych.

     
  6. ~magdalena cirkot

    14 stycznia 2017 o 21:08

    Składniki:
    ziemniaki – obrane i pokrojone w talarki ok 1 cm
    kiełbasa – najlepsza tłusta, różne gatunki – również w talarkach
    boczek surowy wędzony w cienkich plastrach
    cebula – obrana i pokrojona w półplastry
    biała kapusta – liście w całości
    pieprz, sól, zioła typu: tymianek czy rozmaryn
    smalec lub olej roślinny

    Staub smarujemy tłuszczem, ścianki wykładamy liśćmi kapusty i w środku zaczynamy warstwami układać plastry boczku, ziemniaki, kiełbasę i cebulę. Każdą warstwę ziemniaków oprószamy solą i pieprzem, zioła sypiemy równomiernie na wszystkie warstwy. Kiedy już wypełnimy Staub , mocno uciskamy całą zawartość, na wierzch kładziemy liść kapusty i zamykamy pokrywką.

    Wsadzamy do nagrzanego piekarnik do 180 stopni . Od tego momentu zaczynamy liczyć czas. Po około 1h sprawdzamy widelcem czy ziemniaki są już miękkie i nasze danie gotowe. To jest przepis podstawowy i można, a nawet trzeba eksperymentować z dodatkami takimi jak warzywa sezonowe (buraki, marchewka, brokuł) świeże zioła, czosnek czy różnego rodzaju mięsa i grzyby.

    Nie podałam ilości składników, bo to tak naprawdę zależy od osobistych upodobań czego wolimy mieć w daniu więcej. Jest tylko jedna podstawowa zasada – tłuszcz jest nośnikiem smaku więc będzie to kluczowy składnik naszego sukcesu. Nie wiem co na to Wasz cholesterol… ale przecież nie jada się tak codziennie!

     
  7. ~Magdalena

    14 stycznia 2017 o 22:10

    Ostatnią moją propozycją jest kisiel z pieczonych jabłek z cynamonem i trzcinowym cukrem.

    3 duże jabłka

    2 łyżeczki trzcinowego cukru

    2 łyżeczki mąki ziemniaczanej(w zależności od tego jaką chcemy uzyskać konsystencję)

    około 200 ml wody

    skórka cytryny oraz cynamon do smaku

    1.Jabłka umyć,przekroić na pół ,wydrążyć gniazda nasienne.Wstawić do piekarnika i upiec.Ostudzić a nastepnie zdjąć skórkę.

    2.Obrane jabłka rozdrobnić blenderem,dodać wodę,cukier, cymnamon i skórkę.Podgrzać w zeliwnym mini cocotte STAUB

    3.Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w niewielkiej ilości zimnej wody,wlać do jabłecznego musu.Zagotować.

    4. Przed podaniem lekko oprószyć cynamonem i trzcinowym cukrem.Podać w naczyniu STAUB z dodatkiem biszkoptów.

    Magdalena Skrzypek

     
  8. ~Marta

    14 stycznia 2017 o 22:14

    Kiedy patrzę co jest do wygrania odrazu przypomina mi się moja babcia której już niestety ze mną nie ma ale pamiętam danie które robiła nie jest to nic wyszukanego ale jest to smak i pamięć mojego dzieciństwa . Na spód babcia dawała troszeczkę masełka następnie układała ziemniaczki pokrojone w plastry na to boczuś i cebulkę układałyśmy to razem warstwami do smaku troszeczkę soli oraz pieprzu . Babcia miała taki żeliwny garnek na nóżkach piszę garnek bo tak na to mówiliśmy więc najczęściej to danie robiliśmy na ogniu rozpalałyśmy pod nim takie małe ognisko i tak to się pomalutku robiło a dziadek łowił rybki nad jeziorkiem . Jeśli bym wygrała to danie zrobiła bym jako pierwsze i jedząc je wspominała bym świetny czas spędzony z dziadkami .

     
  9. ~Marta

    14 stycznia 2017 o 22:19

    Kiedy patrzę co jest do wygrania odrazu przypomina mi się moja babcia której już niestety ze mną nie ma ale pamiętam danie które robiła nie jest to nic wyszukanego ale jest to smak i pamięć mojego dzieciństwa . Na spód babcia dawała troszeczkę masełka następnie układała ziemniaczki pokrojone w plastry na to boczuś i cebulkę układałyśmy to razem warstwami do smaku troszeczkę soli oraz pieprzu . Babcia miała taki żeliwny garnek na nóżkach piszę garnek bo tak na to mówiliśmy więc najczęściej to danie robiliśmy na ogniu rozpalałyśmy pod nim takie małe ognisko i tak to się pomalutku robiło a dziadek łowił rybki nad jeziorkiem . Jeśli bym wygrała to danie zrobiła bym jako pierwsze i jedząc je wspominała bym świetny czas spędzony z dziadkami . Olejnik Marta

     
  10. ~Aneta76

    14 stycznia 2017 o 23:41

    Cudne to naczynko!!! Ono jest zdecydowanie zbyt piękne, aby tak po prostu stało na kuchennej półce. Z pewnością wybornie wyglądają w nim wykwintne dania i codzienne proste potrawy. Korzystałabym z niego na co dzień, nie tylko w święta:-)
    Do śniadania, na domowe przyjęcie lub elegancką kolację podałabym w tym pięknym naczyniu pasztet z kurzych wątróbek z galaretką z porto, z sałatą i korniszonami.
    Składniki:
    - 100 g masła
    - 400 g kurzych wątróbek
    - 2 drobno posiekane cebule szalotki
    - 2 drobno posiekane ząbki czosnku
    - 1 łyżka drobno posiekanego tymianku
    - 100 ml śmietanki 30 lub 36%

    Galaretka z porto:
    - 250 ml porto
    - 2 łyżki czerwonego octu winnego
    - 2 łyżeczki żelatyny
    - sól morska i świeżo mielony kolorowy pieprz

    Na patelni rozgrzać około 30 g masła, wrzucić umyte i oczyszczone wątróbki. Smażyć około 3 minut, mieszając. Przełożyć do miski. Na tej samej patelni podsmażyć posiekane szalotki, czosnek i tymianek. Dodać do wątróbek, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Całość zmiksować na gładką masę, dodać śmietankę, resztę masła i ponownie zmiksować. Pasztet przełożyć do owalnej foremki Staub Mini Cocotte i wstawić do lodówki na około 2 h.
    Galaretka:
    w garnku zagotować porto, dodać ocet winny, sól, pieprz i żelatynę. Mieszać, aż żelatyna się rozpuści. Odstawić do wystudzenia. Tężejącą galaretkę wylać na przygotowany pasztet i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Pasztet podawać ze świeżą sałatą i ogórkami korniszonami.

    Aneta Majchrzak

     
  11. ~Aneta76

    14 stycznia 2017 o 23:45

    Cudne to naczynko!!! Ono jest zdecydowanie zbyt piękne, aby tak po prostu stało na kuchennej półce. Z pewnością wybornie wyglądają w nim wykwintne dania i codzienne proste potrawy. Korzystałabym z niego na co dzień, nie tylko w święta:-)
    Do śniadania, na domowe przyjęcie lub elegancką kolację podałabym w tym pięknym owalnym naczyniu pasztet z kurzych wątróbek z galaretką z porto, z sałatą i korniszonami.
    Składniki:
    - 100 g masła
    - 400 g kurzych wątróbek
    - 2 drobno posiekane cebule szalotki
    - 2 drobno posiekane ząbki czosnku
    - 1 łyżka drobno posiekanego tymianku
    - 100 ml śmietanki 30 lub 36%

    Galaretka z porto:
    - 250 ml porto
    - 2 łyżki czerwonego octu winnego
    - 2 łyżeczki żelatyny
    - sól morska i świeżo mielony kolorowy pieprz

    Na patelni rozgrzać około 30 g masła, wrzucić umyte i oczyszczone wątróbki. Smażyć około 3 minut, mieszając. Przełożyć do miski. Na tej samej patelni podsmażyć posiekane szalotki, czosnek i tymianek. Dodać do wątróbek, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Całość zmiksować na gładką masę, dodać śmietankę, resztę masła i ponownie zmiksować. Pasztet przełożyć do owalnej foremki Staub Mini Cocotte i wstawić do lodówki na około 2 h.
    Galaretka:
    w garnku zagotować porto, dodać ocet winny, sól, pieprz i żelatynę. Mieszać, aż żelatyna się rozpuści. Odstawić do wystudzenia. Tężejącą galaretkę wylać na przygotowany pasztet i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Pasztet podawać ze świeżą sałatą i ogórkami korniszonami.

    Aneta Majchrzak

     
  12. ~Kasia

    14 stycznia 2017 o 23:56

    W tym cudownym naczyniu spróbowałabym przyrządzić płow według uzbeckiej receptury.
    Pozdrawiam,
    Kasia Kosińska

     
  13. ~Aneta76

    14 stycznia 2017 o 23:59

    Moja kolejna propozycja, którą przygotowałabym w tym cudnym naczynku to cytrynowe semifreddo z selera naciowego i tequili polane malinowym sosem. Lekkie i kremowe semifreddo wspaniale orzeźwia i zaostrza apetyt jako przekąska. A jako deser ukoronuje posiłek swoim niebanalnym smakiem.

    Potrzebujemy:
    400 g selera naciowego
    200 g cukru
    500 ml wody
    3 cytryny
    300 g śmietany 30% lub 36%
    15 g tequili
    50 g białek
    75 g cukru

    Malinowy sos:
    300 g świeżych (w sezonie) lub mrożonych malin
    1 łyżka cukru
    2 łyżki wody

    Seler naciowy obrać, odciąć część z liśćmi i pokroić na kawałki. Zagotować wodę z cukrem, dodać pokrojony seler i gotować około 40 minut. Po tym odłożyć około 100 g najładniejszych, ugotowanych kawałków selera, a resztę zmiksować. Przetrzeć przez sito, aby mieć pewność, że masa jest gładka. Zetrzeć skórkę z cytryn, a następnie wycisnąć z nich sok. Dodać wraz z tequilą do emulsji selerowej. Odłożone po gotowaniu kawałki selera naciowego drobno pokroić i dodać do masy selerowej. Wymieszać. Białka ubić na sztywno, w trakcie ubijania stopniowo dodawać cukier. Śmietanę ubić. Do masy selerowej dodać ubite białka i śmietanę, bardzo delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Umieścić w owalnym naczyniu Mini Cocotte Staub i zamrozić.
    Podawać polane malinowym sosem.
    Sos: świeże lub zamrożone maliny zagotować z cukrem i wodą. Gotować około 3 minut.

    Naczynko Mini Cocotte Staub to idealna porcja dla 1 osoby.

    Aneta Majchrzak