RSS
 

Placki ziemniaczano-selerowe z groszkiem

25 cze
0 Flares 0 Flares ×

Placki ziemniaczane to danie, które sprawdzi się i na zimno i na ciepło! Jak przekąska na piknik będzie idealna!
Ale aby nie było tak prosto i monotematycznie dodajmy seler i groszek i wyjdą nam mega pyszne placuszki!

Co nam trzeba?
1 kg ziemniaków
mąka pszenna- 250 g
2 jajka
1 duża cebula
pół dużego selera
sól i pieprz
Olej do smażenia
groszek konserwowy
Optima omega

Robimy!
Ziemniaki tarkujemy na papkę, bądź używamy robota, gdzie dobieramy odpowiednią tarczę.
Tak samo traktujemy cebulę oraz seler
Powstałą papkę odsączamy z nadmiaru soku.
Dodajemy sól i pieprz, wbijamy jajka i mieszamy do połączenia.
Na koniec dodajemy mąkę, aby masa była lekko gęsta  i mieszamy.
Rozgrzewamy patelnie lekko natłuszczamy margaryną Optima i smażmy placki.

Gdy nałożymy na patelnie placki i będą się smażyć z pierwszej strony, drugą posypujemy groszkiem. Lekko go wciskamy w placki
Przewracamy, gdy już się zezłocą i smażymy stronę z groszkiem.
Placki szybko wchłaniają olej, więc co nową partię trzeba podlewać.
Placki wyjmujemy na talerz wyściełany ręcznikiem papierowym, aby wchłoną nadmiar tłuszczu.
Zajadamy z ketchupem lub śmietanką.



Optymalny wybór na piknik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 Pin It Share 0 Email -- 0 Flares ×
 
 

Tags: , , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Magda

    26 czerwca 2017 o 14:17

    Fajny pomysł na placki, zielony groszek dodaje im uroku :)

     
    • latosiowy-dom

      28 czerwca 2017 o 11:24

      I uroku i smaczku. Pycha jest!

       
  2. ~Krzysztof

    9 lipca 2017 o 12:27

    To musi być przepyszne. KOniecznie muszę wypróbować w najbliższym czasie. :)