RSS
 

Tort potrójnie owocowy z sezamkami

14 lip
1 Flares 1 Flares ×

Urodziny męża i synka zobowiązują. Musi być TORT
I to duży i smaczny. A to do tego nasączony.
Sprawdzony przepis na biszkopt już mam więc pomysł mas, dekoracji i powstało to CUDO.
Mokry, soczysty, świeży!
PYCHA

Co nam trzeba?
Biszkopt

na biszkopt na  tortownice 24cm.
Szklanka - 250 ml.
8 jajek,
2 szklanki maki pszennej,
2 szklanki cukru Polski cukier
2 łyżki octu,
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
papier do pieczenia do zwiększenia brzegów-ładnie rośnie!

Masa:
500ml śmietany kremówki 36%
2 łyżki cukru pudru  DIAMANT
1 opakowanie mascarpone
1 opakowanie serka waniliowego homogenizowanego
do 1 masy: 2 nektarynki
do 2 masy szklanka truskawek
do 3 masy 3 kiwi

do ozdobienia: 8 paczek sezamków (po 3 sztuki) – na szpaler
dodatkowo paczka sezamków
kilka truskawek – u mnie 8 sztuk
kwiatki jadalne
kamyki maślane karmelowe

do nasączenia: 200ml ciepłej wody z sokiem owocowym i łyżką soku z cytryny

Robimy!
Biszkopt:

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z cukrem na sztywno.
Żółtka ucieramy z octem.
Do żółtek dodajemy na przemian białka, mąkę-przesianą i proszek do pieczenia.
Tortownicę wyścielamy papierem do pieczenia około 10cm dodatkowo powyżej blachy.
Pieczemy na złoty kolor w ok 180 st.  C . około 35-40 minut, ale trzeba sprawdzać patyczkiem, bo czas pieczenia zależy od piekarnika. Biszkopt studzimy chwilę w piekarniku. Ja wyjęłam i 3 razy upuściłam go z wysokości około 30cm na blat-oby odpowietrzał.

Kroimy na 4 krążki- jest duży, więc spokojnie nam się to uda. Ja zawsze odkrawam wierzch i dół.
A potem środek dzielę na pół. Używam noża z ząbkami jak do chleba

Masy:
Bitą śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajmy serek i mascarpone.
Dzielimy na 4 części
Do jednej dodajemy  nektarynki, do drugiej kiwi, do trzeciej truskawki.
Przekładamy każdy blat, nasączając go i wykładając masę w kolejności: nektarynkowa, truskawkowa, z kiwi.
Gdy już mamy całość, przykrywamy wierzchnią warstwą i wykładamy czwartą część masy, dobrze smarując boki.
Układamy szpaler z sezamków, dociskając.
Sezamki mają w sobie miód i ładnie się przyklejają.

Wierzch zdobimy truskawkami, połamanymi sezamkami i posypujemy kamyczkami.
schładzamy dobrych kilka godzin, aby ładnie całość nam się skleiła.
Smacznego!

UCZYMY JAK SŁODZIĆ zerknijcie, tutaj więcej inspiracji!


Cukier z głową

1 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 Pin It Share 1 Email -- 1 Flares ×
 

Tags: , , , ,

Dodaj komentarz