RSS
 

Drożdżowe z brzoskwiniami

09 sie
0 Flares 0 Flares ×

Kolejna przeróbka, no i wiadomo. PYCHA
Soczyste brzoskwinie biją na głowę smakiem

Podstawowym przepisem jest przepis na drożdżówkę na białkach, ale dodałam dodatkowo jedno jajko. Przypominam:

Co nam trzeba?
50g drożdży – świeżych
cukier- pół szklanki
1 całe jajko,
3 białka
0,5 szklanki oleju
0,5 szklanki mleka -1,5 %
2,5 szklanki mąki pszennej
3 świeże dość miękkie brzoskwinie  + łyżka mąki ziemniaczanej

Robimy!
Do dużej miski kruszymy drożdże. Na drożdże wysypujemy cukier.
Na cukier wlewamy mleko i następnie olej.
W oddzielnej misce jedno jajo i 2 białka roztrzepujemy widelcem i wlewamy to na olej.
Całość zasypujemy mąką.
Przykrywamy szczelnie i odstawiamy na 3 godziny w ciepłe miejsce.

Brzoskwinie obieramy, kroimy w  grube plastry  i obsypujemy cukrem pudrem.

Po3 h wracamy do miski z ciastem: wszystko w misce dokładnie mieszamy ze sobą
(jak odkryjemy to powinna być widoczna „praca” drożdży).
Wylewamy na dowolną blachę-tym razem standardowa tortownica
Na wylane do blaszki ciasto wykładamy lekko obsypane mąką ziemniaczaną (dzięki temu się nie zapadną za mocno) plastry brzoskwiń  Pieczemy około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (system góra/dół).
wystudzone posypujemy cukrem pudrem.Smacznego!

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 Pin It Share 0 Email -- 0 Flares ×
 
 

Tags: ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Marzena

    9 sierpnia 2017 o 18:56

    Wspaniałe ciacho :-) porywam kawałek :-)

     
    • latosiowy-dom

      19 sierpnia 2017 o 12:33

      Śmiało! Na zdrowie